عوامل مختلفی در به وجود آمدن تنبلی و کمتر تلاش کردن مؤثر است. یکی از این عوامل، آن است که بیشتر افراد، تا الان به سختی درس خواندهاند و این موضوع باعث خستگی آنها شده و دیگر نمی توانند به خوبی گذشته درس بخوانند و همین عامل، باعث تنبلی آنها شده است.
یکی از مشکلاتی که افراد زیادی با تغییر فصل با آن درگیر میشوند، خواب آلودگی و خستگی است. این احساس بی حوصلگی، خستگی و نیاز به خواب، در افراد مختلف متفاوت است. این احساس به تغییرات فصلی و بیولوژیکی بدن باز میگردد و بسته به عادت، در برخی از افراد، زودتر و در برخی، دیرتر به حالت اولیه باز میگردد.
خوب عملی نشدن برنامه از جمله عواملی است که بر تنبلی تاثیر میگذارد. بیشتر افراد، برای موفقیت بیشتر و بازدهی بهتر، یک برنامه درسی تنظیم میکنند، اما در بعضی از اوقات این برنامه به دلایل مختلف، عملی نمی شود.
عملی نشدن برنامه، ممکن است که بر روحیه فرد تاثیر گذاشته و او را از مطالعه بعدی نیز بازدارد؛ از طرف دیگر، او کم کم عادت می کند تا درس کمتری خوانده و تنبلی اختیار کند. شاید تعجب کرده باشید؛ زیرا ما بیشتر اوقات می شنویم که استرس داشتن باعث میشود تا داوطلبان در مطالعه خود بهتر عمل کنند؛ اما گاهی نیز پیش می آید که وجود استرس، مانع درس خواندن و فعالیت میشود.
علت این موضوع هم، آن است که فرد تصور می کند یادگیری خوبی نداشته یا تلاشش نتیجه نخواهد داد؛ پس به این نتیجه میرسد که مطالعه تاثیری ندارد و به این ترتیب، تنبلی اختیار می کند و دست از مطالعه می کشد.
ممکن است که این مشکل برای شما عزیزان هم پیش بیاید که گاهی، حتی تا چند روز، دچار تنبلی شده و درس نخوانید و دست از تلاش بکشید.
در این مقاله درباره راههای غلبه بر این حس صحبت خواهیم کرد.
برای اینکه از تنبلی جلوگیری کنید، بهتر است که به موارد زیر توجه فرمایید:
۱- به خود پاداش بدهید
بزرگترین نیروی انگیزه بخش در جهان، داشتن شور و هیجان و رضایت از کاری است که انجام میدهید. اگر احساس کنید که پاداش تلاش خود را میگیرید، انگیزهای برای کار بیشتر به دست می آورید؛ اما اگر کاری که می کنید هرگز به قدر کافی خوب نباشد، تلاش شما، فعالیتی کسل کننده و بینشاط می شود. اشخاص موفق، اغلب به دلیل کاری که می کنند به خود امتیاز می دهند و احساس هیجان دارند.
۲- مثبت فکر کنید
یکی از علل طفره روی شما از انجام یک کار، این است که درباره آن کار به طرزی غیرمنطقی و غیر واقع بینانه فکر می کنید. ممکن است که آن کار را برای خود، بیش از حد سخت، طولانی، غیر ممکن یا دشوار تصور کرده باشید. وقتی در اول مطالعه یک درس یا مبحث، مرورآن درس یا آن برنامه مطالعاتی را برای خود دشوار تلقی کنید، حتماً انجام آن کار برایتان سخت خواهد شد و شما از انجام کار طفره رفته و تنبلی در پیش می گیرید؛ پس برای اینکه دچار تنبلی نشوید، درباره کاری که می خواهید انجام دهید، مثبت فکر کنید و مثبتگرا باشید تا انجام کارها برایتان راحت و ممکن شود.
۳- برنامه مشخصی داشته باشید و به آن عمل کنید
داشتن برنامه در هر موردی، یکی از بهترین امور برای رسیدن به هدف است. برنامه ریزی به کار شما جهت و نظم می دهد. بعد از برنامه ریزی، خود را ملزم به انجام آن برنامه کنید و این التزام را همیشه رعایت نمایید. اگر بنا به دلایل مختلفی نتوانستید به برنامه درسی خود عمل کنید، در وقت مناسب، این کاستی را جبران نمایید. ضمناً برنامه خارج از توان خود نریزید، و اگر به این نتیجه رسیدید که برنامه شما خارج از توان و انرژی شماست، آن را تغییر دهید؛ اما هیچ گاه به خاطر عملی نشدن یک برنامه، دست از کار نکشید و تنبلی نکنید.
۴- شجاع باشید
در به عهده گرفتن کاری که از انجام آن پرهیز دارید، شجاع باشید. یک عمل شجاعانه میتواند همه ترسهای شما را از میان ببرد. به زمان برگزاری آزمون سراسری و اینکه چقدر خوانده و چه حجم دیگری دروس مطالعه نکرده دارید، فکر نکنید؛ فقط به این فکر کنید که موفق می شوید و بدون استرس و توقف درس بخوانید. دیگر به خود نگویید که عملکردتان باید خوب باشد. به خاطر داشته باشید که نفس عمل کردن، بسیار مهمتر از هر چیز دیگری است. کلمات «ای کاش»، «آرزو» و «شاید» را از فرهنگ لغات خود حذف کنید. این کلمات ابزار به تعویق اندازی کارها هستند. هر وقت این کلمات، وارد ذهن شما میشوند، جملات تازهای را جانشین آنها کنید؛ مثلاً جمله «امیدوارم کارها رو به راه شوند» را به جمله «آن کار را عملی خواهم کرد» تبدیل کنید و این یکی را به زبان آورید.
۵- لحظه های تکرار نشدنی را دریابید
همه ما، فقط و فقط، یک بار امکان زندگی و استفاده از لحظه های خوش حیاتمان را داریم. تا الان با خود فکر کردهاید که چند بار، شب های امتحان سختی را پشت سر گذاشتهاید که وقتی تمام شدند، حتی دلتان برای آن لحظه ها تنگ شده است. لحظهها، تکرار نشدنی هستند؛ پس قدر این لحظه ها را بدانید و برای هر چه بهتر شدن آنها تلاش کنید و بدانید که این روزها هم تمام خواهد شد و شما سال دیگر در شرایط دیگری خواهید بود؛ پس برای وقتی که در گذر است و تکرار نخواهد شد، تنبلی را کنار بگذارید، در جا نزنید و با انرژی و شاداب، اهدافتان را دنبال کنید.
۶- زمان حال و عوامل به تعویق اندازی را با دقت بررسی کنید
ببینید که اکنون از چه چیزی اجتناب می کنید و شروع به مقابله و مبارزه با آن کنید. اگر درسهایی در بین دروس شما وجود دارد که سخت بودن آنها باعث تنبلی شما می شود، اگر حجم زیاد درسها باعث به تعویق اندازی شما میگردد یا نگرانی و ناامیدی باعث میشود تا شما در مطالعه درس هایتان تنبلی کنید، سعی کنید که با همه آنها به طور مثبت مقابله کنید. به این موضوع فکر کنید که شما می توانید و موفق خواهید شد؛ پس به خودتان انگیزه بدهید و با موضوعی که باعث به تعویق اندازی انجام کارهای شما میشود مقابله کنید و با آن، دست و پنجه نرم کنید.
۷- در خودتان انگیزه ایجاد کنید
بسیاری از موارد تنبلی و اهمال کاری، به خاطر نداشتن انگیزه کافی است، و همین مساله، باعث بی حالی و تنبلی شخص در انجام کارها و برنامه هایش می شود. از درس چه هدفی دارید؟ چه برنامه هایی برای آینده خود دارید؟ خود را در شرایطی تصور کنید در شغل مورد نظر خودتان مشغول به فعالیت هستید. انگیزه داشتن، موتور انرژی و پیش برنده شما عزیزان در کارهایتان است؛ پس هر وقت احساس کردید که تنبلی و رخوت بر شما غلبه کرده است، بلافاصله به اهداف خود فکر کنید و با انگیزه مجدد قدم در راه بگذارید.
۸- کارهایتان را اولویتبندی کنید
به عنوان یک طلبه، ممکن است که کارهای مختلفی برای انجام دادن داشته باشید. شاید، هم به مدرسه میروید، هم مباحثه میکنید و … گاهی اوقات، وقتی حجم کارهایی که باید انجام شود، زیاد میگردد، فرد از شدت افزایش کارها و احساس ناتوانی از انجام آنها، ناامید شده، دست از کار کشیده و به تنبلی رو میآورد. برای اینکه چنین مشکلی برای شما پیش نیاید، کارهای خود را اولویتبندی نمایید.
۹- در حد توان کار کنید
گاه انسان به انجام کاری مبادرت میکند که از حد توان و طاقت او به مراتب فراتر است. در اینجا شخص با انتخاب غلط، زمینه اهمال کاری خود را فراهم ساخته است؛ بنابراین، هر داوطلبی، اول باید توان خویش را در مطالعه درسها بسنجد و سپس یک برنامه ریزی خوب داشته باشد. خودتان و توانتان را با خودتان مقایسه کنید، نه با دوستان یا سایر افراد خانواده؛ چون توان هر فردی با دیگری تفاوت دارد، و سپس در حد توان از خود کار بکشید و نه بیشتر یا کمتر. این کار باعث خواهد شد تا شما کار انجام نشدهای در برنامه خود نداشته باشید و با خرسندی و رضایت پیش بروید.
۱۰- محیط کار خود را تغییر دهید
گاهی، تنبلی و اهمال کاری به خاطر شرایط محیطی خاصی است که شما در آن قرار گرفتهاید. تغییر و تحول در این شرایط، میتواند تنبلی و بیحالی را از افراد دور کند؛ بنابراین، زمانی که احساس تنبلی و رخوت به سراغ شما آمد، برای مدتی، مکان مطالعه خود را تغییر دهید و سعی کنید که دوباره با انرژی و شادابی درس بخوانید.
منبع مطالعه شریف
دیدگاهتان را بنویسید