حجت الاسلام و المسلمین مهدی جلیلی در “کلرجی” نوشت:
چگونه خوب بخوانیم؟
برای این که مطالعه خوب و موفقی داشته باشید به این موارد توجه کنید:
۱- تصمیم بگیرید که غرق نشوید!
اگر منظم و مرتب نباشید، تکالیف شما مثل جزر و مد دریا، غیر قابل کنترل میشوند، و ممکن است احساس کنید دارید در آن غرق میشوید. اما به محض اینکه آگاهانه اراده کردید که زمام سازمان دهی دروس خود را به دست گیرید، موقعیت بسیار مستحکمتری برای “سوار شدن بر امواج” پیدا خواهید کرد.
۲- فهرست تهیه کنید.
فهرستهایی طولانی بسازید که حاوی اهدافی کوتاه و مشخص باشند. این بدان معنا است که مرتب میتوانید به یکی دو هدف از آن اهداف برسید و آنها را از فهرست خود خط بزنید. حذف یک کار از دستور کار، پس از انجام موفقیت آمیز آن، بسیار خشنود کننده و رضایتبخش است.
۳- هر تکلیفی را که به شما داده میشود، به فهرست خود اضافه کنید.
سیستمی برای اولویت بندی اقلام موجود در فهرست خود ابداع کنید که فقط بر اساس یک تاریخ مهلت، مثل زمان تحویل نباشد، بلکه بر اساس اهمیت باشد. باید به مطالعه کردن دروسی که میدانید در دراز مدت حائز اهمیت هستند، حتی توجه بیشتری نمود.
۴- فهرست خود را مرتب مرور کنید.
(این کار، هر دفعه فقط چند دقیقه طول میکشد). هر گاه متوجه شدید که اهمیت چیزی افزایش مییابد، اولویت آن را در فهرست خود بالا ببرید. برای خود تاریخ مهلتی برای رسیدن به اهداف موجود در فهرست، تعیین کنید – روزهایی را در نظر بگیرید که از هر مهلت کلاسی، مثل مهلت تحویل تکالیف، بسیار جلوتر باشد.
۵- در مطالعات خود تنوع ایجاد کنید.
برای مثال، اگر یک بعد از ظهر را به مطالعه تخصیص دادهاید، تمام وقت خود را به یک موضوع نپردازید. کمی از وقت خود را برای دوره کردن، برنامه ریزی برای تکالیف آتی، جلو انداختن تکالیف جاری و مطالعه ی دروس کنار بگذارید. “ایجاد تنوع همان قدر مؤثر است که استراحت کردن- اگر در یک بعد از ظهر، تمرینات متنوعی داشته باشید، از ذهنتان استفاده بیشتری خواهید برد تا اینکه در یک تکلیف طولانی و کسل کننده دست و پا بزنید.
۶- از لحظات کوتاه و “آزاد” وقت خود استفاده کنید.
حتی در طول روزهای پر مشغله ترین افراد، “دقایق پراکنده و آزاد” فراوانی وجود دارد. از بعضی از این “دقایق پراکنده” برای انجام برخی از امور کوتاه استفاده کنید؛ برای مثال، نوشتن دو نکته مهم که در یکی از کلاسهای هفته گذشته عنوان شده بود. تعجب خواهید کرد که چه قدر این لحظات کوتاه میتوانند مفید واقع شوند: تمرکز ما دارای عمر کوتاهی است و در این لحظات کوتاه و فعال، این تمرکز به راحتی حفظ میشود.
۷- در هرکجا، کاری برای انجام دادن به همراه داشته باشید!
نیازی ندارد همه کتب و جزوات خود را تمام روز با خود به این طرف و آن طرف ببرید، اما خیلی سودمند است که یک چیز کوچک (مثل یک کتاب جیبی و یا یک کارت حاوی اطلاعات کلیدی از آنچه میآموزید) با خودتان داشته باشید.
همچنین، وقتی یک تکلیف عمده مثل یک مقاله یا گزارش تحقیقی را برنامه ریزی میکنید، بهتر است آن را با خودتان حمل کنید- چند روزی در مورد آن برنامه ریزی کنید و رفته رفته ایدههای خود را جمع و جور و کلمات و عبارات کلیدی را در برنامه خود یادداشت نمایید.
۸- تنها در محل مورد علاقه خود کار نکنید.
اکثر مردم محل مورد علاقه ای برای کار کردن دارند- برای مثال کتابخانه یا اتاق مطالعه. اما اگر شما فقط در محل مورد علاقه خود کارکنید، بهانه خوبی برای کار نکردن در هر محل دیگری به دست آوردهاید.
9- هر وقت امکان دارد، با هم کلاسیهای خود درس بخوانید.
وقتی به یکی از “انجمنهای دانش آموزی یا دانشجویی” فعال میپیوندید، احتمال خیالپردازیهای بیهوده شما به طرز چشمگیری کاهش مییابد. هر وقت مطلبی را برای یک همشاگردی توضیح میدهید، برای خودتان نیز یک آموزش ارزنده خواهد بود.
منبع کلرجی
اشتراک گذاری
دیدگاهتان را بنویسید